Креативни центар
Вести Предшколски програм Уџбеници Први разред Други разред Трећи разред Четврти разред Пети разред Шести разред Седми разред Осми разред На језицима мањина Помоћни материјал Семинари Припрема за малу матуру Радни уџбеници
Вести

Претходна страна | Следећа страна

Министарство просвете одбило да прегледа уџбенике

Министарство просвете одбило је да прегледа новоприпремљене уџбенике које су му издавачи предали 15. априла 2009. године! Свим издавачима, па и нама, рукописи нових уџбеника враћени су крајем априла уз образложење да конкурс није расписан!

Удружење издавача обратило се Националном просветном савету с молбом да апелује на Министарство просвете да распише конкурс за нове уџбенике од првог до шестог разреда основне школе, уз напомену да расписивање конкурса омогућавају правилници о огледу за издавање уџбеника из прошле године. На својој последњој седници Национални просветни савет констатовао је да нерасписивање конкурса приватне издаваче ставља у неравноправан положај у односу на државног издавача (чији уџбеници могу ући у поступак прегледа и одобравања у било ком тренутку) и дописом је затражио од Министарства просвете расписивање овог конкурса. С тога се и даље надамо да ће конкурса ипак бити и да ће се наши нови уџбеници појавити у школама у септембру ове године.

Нови наслови које планирамо поново да предамо Министарству на преглед и одобравање су: "Грађанско васпитање 3", радна свеска за трећи разред основне школе; "Чувари природе 3", "Математичке степенице 4", додатни материјал за наставу математике у четвртом разреду основне школе; "Музичка култура за пети разред", уџбенички комплет; "Разумем шта читам", додатни материјал за наставу српског језика у петом разреду основне школе и "Математика за шести разред" (први и други део), уџбеник са задацима за вежбање.

У припреми су и "Читанка" (аутори др Симеон Маринковић и Славица Марковић) и "Граматика" (аутор др Душка Кликовац) за седми разред основне школе. Национални просветни савет усвојиоје у мају нов наставни програм за седми разред, али се још увек чека његово објављивање у "Просветном гласнику". Очекујемо да конкурс за уџбенике за седми разред буде расписан одмах по званичном објављивању програма.

Комисија за реализацију пројекта Бесплатни уџбеници за ученике првог разреда ставила је на листу с које ће учитељи моћи да бирају књиге све наше уџбенике за обавезне предмете: уџбенички комплет за српски језик - монографска метода ("Буквар", "Читанка", "Забавна граматика"), уџбенички комплет за српски језик - комплексна метода (четири књиге које чине почетницу), уџбенички комплет за математику ("Математика" и "Забавна математика"), "Свет око нас" (радни уџбеник), "Музичка култура 1" и "Ликовна култура 1".


Креативни центар: ОдељеНски

Неколико читалаца јавило нам се са дилемом: Да ли су наслови књига "Одељенски састанци" и "Одељенски старешина" језички исправни. Наш лекторски тим, који одговорно стоји иза ових наслова, замолио је својевремено др Егона Фекетеа да разреши ову дилему. Он је то учинио у тексту објављеном у "Политици", 4. октобра 2008. године. Ево тог текста.


Промоције издања Креативног центра у Нишу

Креативни центар је представио oсновцима своја издања у Дечјем одељењу Библиотеке "Стеван Сремац" у Нишу. Повод за овај сусрет били су обележавање 130 година постојања библиотеке и Међународни дан књиге за децу.

Промоција књиге "У потрази за Књигом знања" одржана је 1. априла 2009. и реализована је у виду радионице, у оквиру које су изведени једноставни експерименти из физике. Посетиоци промоције били су у прилици да с тимом Креативног центра (Јелена Ђорђевић, ПР менаџер, и Слађана Илић, уредник) изводе експерименте из те књиге. "Енциклопедија лоших ђака, бунтовника и осталих генијалаца" представљена је 2. априла. Деца су имала прилике да сазнају занимљиве детаље из живота познатих личности и да их упознају на другачији начин - кроз приче о њиховом необичном одрастању. У оквиру промоција организовани су и квизови у којима су посетиоци учествовали с великим интересовањем и радошћу.

Деца расположена за дружење и пријатна атмосфера у библиотеци допринели су успеху промоција. Тим Креативног центра радује се наредном сусрету са својим читаоцима у Нишу и захваљује се Саши Луковић-Васиљевић, шефу Дечјег одељења Народне библиотеке "Стеван Сремац" у Нишу, на позиву и сарадњи.


Промоције књига Креативног центра и у вртићима

Ради приближавања књиге деци и бржем приступу васпитног кадра потребној литератури, Креативни центар је започео низ изложбено-продајних сусрета у вртићима.

У сарадњи с вртићима, у периоду од два до пет дана, деца ће бити у могућности да користе (читају), а родитељи и купе изложене књиге с посебно утврђеним попустом. Креативни центар ће са задовољством поклонити, у знак захвалности, одређени број књига вртићу, у оквиру рабата који је остварен продајном изложбом.
Досадашњи сусрети потврдили су да доприносе повећању квалитета раног образовања и стицању навике коришћења и читања књига као незаменљивог дела образовања.
Надамо се да ће и ваше обданиште пронаћи времена и пожелети да сарађује с нама на овој и другим активностима.
Веома смо заинтересовани за то да нам што чешће шаљете питања, сугестије и предлоге, као и  сва ваша мишљења на тему образовања и васпитања деце у вртићима. Најзанимљивије предлоге радо ћемо објавити на нашем сајту, а посебно креативна и одговарајуће вредна размишљања адекватно и наградити.
За све даље информације јавите се Драгану Стефановићу на plasman@kreativnicentar.rs.


Активности Креативног центра у фебруару у марту

Креативни центар jе током јануара у више градова изложио свој школски програм на XXV зимским сусретима учитеља Србије, учествовао на Републичком и организовао семинаре за наставнике српског језика.

Креативни центар је изложио свој школски програм на XXV зимским сусретима учитеља Србије у следећим градовима:

 • Пожаревац - 15. јануар
 • Нови Сад - 16. јануар
 • Ниш - 17. јануар
 • Смедеревска Паланка - 24. јануар
 • Крагујевац - 31. јануар
 • Чачак - 5. фебруар
 • Параћин - 7. фебруар
 • Пријепоље - 22. фебруар
 • Београд - 28. фебруар
 • Лесковац - 7. март
 • Јагодина - 14. март
 • Шабац - 21. март

За време Републичког семинара за наставнике српског језика, од 14. до 16. јануара 2009. године, Креативни центар је изложио своја издања намењена образовању у просторијама Филолошког факултета у Београду. 

И током јануара месеца Креативни центар организовао је семинаре у сарадњи са друштвима учитеља и наставника (Београд - у оквиру Републичког семинара за наставнике српског језика, Ниш, Бела Црква, Смедеревска Паланка). Семинаре, који су намењени учитељима и наставницима српског језика у основним школама водио је проф. др Симеон Маринковић, главни уредник, аутор уџбеника за основну школу и "Методике креативне наставе". Учесници семинара добили су приручнике за рад у настави и потврде о присуству овом семинару.

Програм семинара:

1. Циљеви образовања за XXI век. Облици и методе креативне наставе. Структура часа креативне наставе.

2. Креативна настава граматике у основној школи:

 • филмска пројекција огледног часа граматике, излагање и дискусија

3. Креативна настава књижевности у основној школи (обрада текста):

 • филмска пројекција огледног часа књижевности, излагање и дискусија.

Странице << 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 >>EEPG


| Copyright © 2008 | Креативни центар | Градиштанска 8, 11120 Београд | (011) 38 20 483 | slavica.markovic@kreativnicentar.rs |