Креативни центар
Вести Предшколски програм Уџбеници Први разред Други разред Трећи разред Четврти разред Пети разред Шести разред Седми разред Осми разред На језицима мањина Помоћни материјал Семинари Припрема за малу матуру Радни уџбеници
Вести

Претходна страна | Следећа страна

"Ја у вртићу" у најужем избору за награду „Најбољи европски уџбеник"

Радни листови „Креативног центра" „Ја у вртићу" нашли су се у најужем избору за награду „Најбољи европски уџбеник" (Best European Learning Materials Awards - BELMA) у категорији материјала за предшколце, која се додељује на Сајму књига у Франкфурту  који се ове године одржава од 14. до 18. октобра. 

Подсећамо на то да је Креативни центар већ пет пута освојио ову награду - прошле године ово признање припало је радним листовима за предшколце Весели вртић.

Радни листови Ја у вртићу Славице Марковић и Симеона Маринковића намењени су деци од четири до пет година, а њихова садржина односи се на природну и друштвену околину, оно што је деци блиско и познато: на предмете и појаве, породицу и оне који дете окружују у вртићу, на биљни и животињски свет. Теме су усмерене ка основним сферама дечјег развоја, а то су упознавање сопствене личности, развијање сазнања о другима и односа с њима и изграђивање сазнања о околини.

Награде за најбоље европске уџбенике додељују Франкфуртски сајам књига, Међународна асоцијација за истраживање уџбеника и образовних медија (ИАРТЕМ) и Европско удружење издавача уџбеника (ЕЕПГ), а свечано проглашење победника традиционално се одржава првог дана Сајма књига у простору Образовног форума. 


„Креативни центар“ домаћин скупа о копирајту

Издавачка кућа „Креативни центар", представник Србије у Европском удружењу издавача уџбеника (EEPG), домаћин је скупа под називом „Питање копирајта у контексту различитих образовних политика", који ће се одржати у Београду 23. и 24. априла ове године. На скупу ће учествовати представници издавачких кућа из осам земаља.

Организација EEPG већ више од 20 година окупља издаваче уџбеника из Европе по принципу једна земља - један члан. Основна начела око којих су чланови окупљени јесу: унапређивање квалитета уџбеничког издаваштва у Европи, сарадња и размена искустава и информација између чланова, неговање европских вредности у уџбеницима итд. „Креативни центар" постао је члан Европског удружења издавача уџбеника крајем 2005. године, што је својеврсно признање за резултате постигнуте у продукцији уџбеника током последњих неколико година. Љиљана Маринковић, директорка „Креативног центра", већ је неколико година члан Управног одбора ове важне групације издавача уџбеника у Европи.

EEPG и Међународна асоцијација за истраживање уџбеника и образовних медија (IARTEM) већ више од 15 година додељују на Франкфуртском сајму књига награду за најбољи европски уџбеник (Best European Learning Material Award - BELMA), коју је „Креативни центар" добио за чак пет издања.

Београдски скуп окупиће уреднике, маркетинг менаџере и менаџере за права, а теме о којима ће се говорити биће следеће:
- права аутора, илустратора, преводилаца, аутора музичких и видео материјала;
- права аутора обавезних текстова у уџбеницима;
- права аутора у електронским образовним материјалима;
- ауторска права аутора уџбеника и јавни интерес;
- фотокопирање уџбеника;
- пиратизовање уџбеника на интернету и друго.

Тема копирајта веома је актуелна у последње време, посебно због тога што многи образовни материјали нису дигитализовани и злоупотребе су веома честе. Скупом ће председавати Хелга Холткамп, директорка Европског удружења издавача уџбеника, а уводничари ће бити Хосе Боргињо, директор Међународног удружења издавача (IPA), као и др Душан Поповић, професор београдског Правног факултета.


ОШ „Раде Драинац“ у Борчи добила је родитељски кутак

Библиотекарке ОШ „Раде Драинац" Тамара Панић Милошевић и Александра Малић направиле су кутак за родитеље у холу те школе.

Жељи им је била да створе пријатну и подстицајну атмосферу у којој би родитељи разговарали с наставницима о ђацима, њиховим оценама и школском животу. У кутку ће родитељи моћи да пронађу различите материјале у вези с родитељством, између осталих и одломке из књига Невене Ловринчевић - „Клопке за родитеље", „Научите да се љутите" и „Ко је газда у вашој кући". Надамо се да ће им савети из тих књига бити од користи.    


Аутори „Креативног центра“ међу најбољим едукаторима

У оквиру пројекта „Најбољи едукатори Србије" за најбоље је проглашено 16 учитеља, наставника и професора основних и средњих школа у Србији, а министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић уручио је награде добитницима.

Пројекат „Најбољи едукатори Србије" покренуло је Удружење за подстицање предузетништва „Живојин Мишић", а награде се додељују од 2014. године.

Међу награђенима су и два аутора „Креативног центра": Драган Кувељић, учитељ из Пријепоља (коаутор књига „Како стварати пријатну атмосферу за учење" и „101 одговор на 101 питање о томе шта сваки наставник треба да зна"), и Славољуб Митић, наставник физике из Ниша (коаутор уџбеника и збирке задатака из физике за осми разред, који су у припреми).

У Комисији за избор најбољих едукатора били су Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије, Драгица Павловић Бабић, координатор PISA тестирања, Снежана Марковић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја, и други.

„Креативни центар" честита добитницима овог признања!


Предшколски каталог 2015/2016.

Нови Предшколски каталог издања "Креативног центра" за 2015/2016. годину можете да погледате овде.


Странице << 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 >>EEPG


| Copyright © 2008 | Креативни центар | Градиштанска 8, 11120 Београд | (011) 38 20 483 | slavica.markovic@kreativnicentar.rs |