Креативни центар
Вести Предшколски програм Уџбеници Први разред Други разред Трећи разред Четврти разред Пети разред Шести разред Седми разред Осми разред На језицима мањина Помоћни материјал Семинари Припрема за малу матуру Радни уџбеници
Вести

Претходна страна | Следећа страна

Одобрени уџбеници за српски језик за седми разред

Наш уџбенички комплет за српски језик за седми разред добио је ПОЗИТИВНО РЕШЕЊЕ од стране Министарства просвете, којим су одобрени његово издавање и употреба (решење министра просвете број 119-01-00255/2009-06 од 27. 7. 2009).

Тај уџбенички комплет чине: "Читанка за 7. разред основне школе" (аутори др Симеон Маринковић и Славица Марковић), "Српски језик за 7. разред основне школе" (аутор др Душка Кликовац), "Радна свеска за српски језик за 7. разред основне школе"  (аутор др Душка Кликовац) и "Приручник за наставнике за наставу српског језика у 7. разреду основне школе" (аутори др Симеон Маринковић и др Душка Кликовац).


Усвојена листа бесплатних уџбеника за први разред

Комисија за реализацију пројекта Бесплатни уџбеници за ученике првог разреда при Министарству просвете једногласно је дефинисала и усвојила Листу уџбеничких комплета за обавезне предмете у првом разреду основне школе за школску 2009/2010. годину.

Сви уџбеници Креативног центра за обавезне предмете налазе на тој листи, коју можете преузети овде.

Креативни центар налази се поново у самом врху по броју наручених књига за ПРВИ РАЗРЕД основне школе. У оквиру пројекта Бесплатни уџбеници за први разред основне школе испорука уџбеника реализоваће се у првој половини августа. Иако ће књиге бити испоручене у време распуста, Министарство просвете обавезало се да ће се постарати за то да одговорна лица која имају овлашћење да потпишу уговоре и преузму књиге том приликом буду присутна у школама.

Подсећамо вас на то да Креативни центар у школском програму за ПРВИ РАЗРЕД основне школе, поред уџбеника за основне предмете за које држава сноси трошкове, има и уџбенике и радне материјале за изборне предмете, које је одобрило Министарство просвете: "Чувари природе", "Грађанско васпитање", "Од играчке до рачунара" и "Здравствено васпитање", као и додатне наставне материјале за српски језик и математику: "Језичке школице 1" и "Математичке степенице 1". Ове уџбенике и материјале учитељи првих разреда могу наручити у септембру, након договора с родитељима.


Министарство просвете одбило да прегледа уџбенике

Министарство просвете одбило је да прегледа новоприпремљене уџбенике које су му издавачи предали 15. априла 2009. године! Свим издавачима, па и нама, рукописи нових уџбеника враћени су крајем априла уз образложење да конкурс није расписан!

Удружење издавача обратило се Националном просветном савету с молбом да апелује на Министарство просвете да распише конкурс за нове уџбенике од првог до шестог разреда основне школе, уз напомену да расписивање конкурса омогућавају правилници о огледу за издавање уџбеника из прошле године. На својој последњој седници Национални просветни савет констатовао је да нерасписивање конкурса приватне издаваче ставља у неравноправан положај у односу на државног издавача (чији уџбеници могу ући у поступак прегледа и одобравања у било ком тренутку) и дописом је затражио од Министарства просвете расписивање овог конкурса. С тога се и даље надамо да ће конкурса ипак бити и да ће се наши нови уџбеници појавити у школама у септембру ове године.

Нови наслови које планирамо поново да предамо Министарству на преглед и одобравање су: "Грађанско васпитање 3", радна свеска за трећи разред основне школе; "Чувари природе 3", "Математичке степенице 4", додатни материјал за наставу математике у четвртом разреду основне школе; "Музичка култура за пети разред", уџбенички комплет; "Разумем шта читам", додатни материјал за наставу српског језика у петом разреду основне школе и "Математика за шести разред" (први и други део), уџбеник са задацима за вежбање.

У припреми су и "Читанка" (аутори др Симеон Маринковић и Славица Марковић) и "Граматика" (аутор др Душка Кликовац) за седми разред основне школе. Национални просветни савет усвојиоје у мају нов наставни програм за седми разред, али се још увек чека његово објављивање у "Просветном гласнику". Очекујемо да конкурс за уџбенике за седми разред буде расписан одмах по званичном објављивању програма.

Комисија за реализацију пројекта Бесплатни уџбеници за ученике првог разреда ставила је на листу с које ће учитељи моћи да бирају књиге све наше уџбенике за обавезне предмете: уџбенички комплет за српски језик - монографска метода ("Буквар", "Читанка", "Забавна граматика"), уџбенички комплет за српски језик - комплексна метода (четири књиге које чине почетницу), уџбенички комплет за математику ("Математика" и "Забавна математика"), "Свет око нас" (радни уџбеник), "Музичка култура 1" и "Ликовна култура 1".


Креативни центар: ОдељеНски

Неколико читалаца јавило нам се са дилемом: Да ли су наслови књига "Одељенски састанци" и "Одељенски старешина" језички исправни. Наш лекторски тим, који одговорно стоји иза ових наслова, замолио је својевремено др Егона Фекетеа да разреши ову дилему. Он је то учинио у тексту објављеном у "Политици", 4. октобра 2008. године. Ево тог текста.


Промоције издања Креативног центра у Нишу

Креативни центар је представио oсновцима своја издања у Дечјем одељењу Библиотеке "Стеван Сремац" у Нишу. Повод за овај сусрет били су обележавање 130 година постојања библиотеке и Међународни дан књиге за децу.

Промоција књиге "У потрази за Књигом знања" одржана је 1. априла 2009. и реализована је у виду радионице, у оквиру које су изведени једноставни експерименти из физике. Посетиоци промоције били су у прилици да с тимом Креативног центра (Јелена Ђорђевић, ПР менаџер, и Слађана Илић, уредник) изводе експерименте из те књиге. "Енциклопедија лоших ђака, бунтовника и осталих генијалаца" представљена је 2. априла. Деца су имала прилике да сазнају занимљиве детаље из живота познатих личности и да их упознају на другачији начин - кроз приче о њиховом необичном одрастању. У оквиру промоција организовани су и квизови у којима су посетиоци учествовали с великим интересовањем и радошћу.

Деца расположена за дружење и пријатна атмосфера у библиотеци допринели су успеху промоција. Тим Креативног центра радује се наредном сусрету са својим читаоцима у Нишу и захваљује се Саши Луковић-Васиљевић, шефу Дечјег одељења Народне библиотеке "Стеван Сремац" у Нишу, на позиву и сарадњи.


Странице << 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 >>EEPG


| Copyright © 2008 | Креативни центар | Градиштанска 8, 11120 Београд | (011) 38 20 483 | slavica.markovic@kreativnicentar.rs |